New milestones in circularity and recyclability in the food sector.‎

New milestones in circularity and recyclability in the food sector.‎

Globally, more and more governments are adopting measures to limit the production of waste while facilitating its recyclability.

In the case of Europe, the European Parliament periodically approves new measures and standards for the reduction, reuse and recycling of packaging, while at the same time encouraging research into circularity with aids.

A clear example of this is the recently approved rules that call for 100% recyclable packaging, as well as for all plastic packaging to include a minimum percentage of recycled plastics. In addition, the European Union is urging member countries to increase recycling rates.

According to the report “The Circular Economy for Plastics”, prepared biennially by Plastics Europe, Spain is the leading country in the production of plastics from non-fossil materials; and the proportion of its circular plastics is above the European average. Moreover, 26.9% of European plastic waste is currently recycled.

These achievements in recyclability and research are spreading globally as a megatrend for sustainability.

In the case of food packaging made from r-PET, researchers at the Laben innovation center in Chile have created a food packaging with technology that can be transferred to the production sector. Thus moving from theoretical research to the development of a material applicable to the real practice of the food industry.

The result obtained are trays of comparable quality to virgin PET: increasing the safety of the packaging and the resistance to compression of the container, reducing the color change of the recycling, and reducing the permeability of the material to oxygen.

Circularity and recyclability in the food sector: a consumer demand.

Changes in consumer purchasing behaviour, as well as in citizens’ behaviour, include the demand for governments and companies to take an active role in sustainability. New generations, such as Millenials, and even more so, Generation Z, hold governments and companies accountable for pollution and increased waste and demand that their actions go beyond goodwill gestures. Sustainable packaging, certification seals that also certify the good work of the companies’ suppliers, are some of the latest trends in the food sector.

In the case of Spain, as is the case with other industrial dairy firms at an international level, innovation is beginning to take place by creating 100% recycled Tetra brick packages. For example, Puleva has just become the first milk brand in Spain to use Tetra Brik with recycled plastic from other briks, reaffirming its commitment to sustainability and the circular economy.

News like this, announcing legislative changes, new research milestones transferable to industry and the increasing incorporation of recycled plastics in food packaging, is becoming a constant, showing the active listening of companies, governments and institutions.

Nuevos hitos en circularidad y reciclabilidad en el sector alimentario.

La circularidad cada día más presente en los envases alimentarios.

A nivel global, cada vez más gobiernos se suman a la aprobación de medidas que limitan la producción de residuos, al tiempo que facilitan su reciclabilidad.

En el caso de Europa, el Parlamento Europeo aprueba periódicamente nuevas medias y normas en aras de la reducción, reutilización y reciclaje de los envases; al tiempo que fomenta con ayudas la investigación en materia de circularidad.

Un claro ejemplo de esto, son las normas aprobadas recientemente que apuestan por el 100% de envases reciclables, así como por que todos los envases de plástico incluyan un porcentaje mínimo de plásticos reciclados. Además, la Unión Europea insta al incremento de tasas de reciclaje por parte de los distintos países miembros.

Según el informe “The Circular Economy for Plastics”, elaborado con carácter bienal por Plastics Europe, España es el país líder en producción de plásticos procedentes de materiales no fósiles; y la proporción de sus plásticos circulares está por encima de la media europea. Además, el 26,9% de los residuos plásticos europeos se recicla en la actualidad.

Estos logros, en materia de reciclabilidad e investigación, se extienden a nivel mundial como una megatendencia en pro de la sostenibilidad.

En el caso de los envases alimentarios fabricados a partir de r-PET, investigadores del centro de innovación Laben de Chile, han creado un envase para alimentos con tecnología que puede ser transferida al sector productivo. Pasando así de la investigación teórica a la elaboración de un material aplicable a la práctica real de la industria alimentaria.

El resultado obtenido, son bandejas de calidad comparable a la del PET virgen: consiguiendo incrementar la inocuidad en el envasado y la resistencia a la compresión del envase, disminuyendo el cambio de color del reciclaje, y reduciendo la permeabilidad del material al oxígeno.

La circularidad y reciclabilidad en el sector alimentario: una exigencia del consumidor.

Los cambios en el comportamiento de compra del consumidor, así como en el comportamiento de los ciudadanos, incluyen la exigencia de que gobiernos y compañías tomen un papel activo en la sostenibilidad. Las nuevas generaciones, como Millenials, y más aún, la Generación Z; hacen responsables a gobiernos y compañías de la contaminación e incremento de residuos y piden que sus acciones se materialicen más allá de los gestos de buena voluntad. Packaging sostenibles, sellos de certificación que además certifiquen el buen hacer de proveedores de las compañías, son algunas de las últimas tendencias en el sector alimentario.

En el caso de España, como sucede con otras firmas de industrial lácteas a nivel internacional, se comienza a innovar creando envases de Tetra brick 100% reciclados. Por ejemplo, Puleva acaba de convertirse en la primera marca de leche en España en utilizar Tetra Brik con plástico reciclado procedente de otros briks, reafirmando su compromiso con la sostenibilidad y la economía circular.

Noticias como estas, anunciando cambios legislativos, nuevos hitos en la investigación transferibles a la industria y cada vez más incorporación de plásticos reciclados a los envases alimentarios, comienzan a ser una constante, que muestran la escucha activa que realizan empresas, gobiernos e instituciones.

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